Att utveckla rostyrka (2 dagar i Malmö)

- en färdighetsträning i självöverskridande känslor och närvaro i syfte att stärka psykisk hälsa


Våren 2025 håller Dr. Christina Andersson och Sara Granström Powiecki en 2 dagars upplevelsebaserad workshop i Malmö. Rostyrka konceptet är baserat på boken "Yogahjärnan" som paret skrivit tillsammans. Detta är kursen för dig som är nyfiken på både CFT och yoga och som jobbar med behandling.



Tid

27 - 28 Mars 2025 

Plats

Malmö

Pris

7500 + moms (Early Bird t.om 31/11).

8500 + moms (från 1/12). 


Priset inkluderar:

Fika och lunch båda dagarna
Boken Yogahjärnan,

manual och videos tillhörande Rostyrka programmet i strukturerad form.


Sista anmälningsdag

28 Februari 2025  

Om kursen

Om du har frågor mejla oss gärna:



info@cftinstitutet.se

Kursen kombinerar yogatraditionens redskap med teori och praktik från det senaste inom psykologiområdet, ett fält som kallas självöverskridande känslotillstånd (self-transcendent emotions). Flera av de framstående forskare vid Berkeley och Stanford universiteten och grundarna av både terapiformen ACT och CFT lyfter nu fram hälsofrämjande aspekter från ”transcendent” tillstånd.


Upplägget under dessa två dagar kommer att variera mellan praktik i form av fysisk rörelse, andning- och närvaroträning sammanlänkat med guidade visualiseringsövningar för att stärka hjärnan i både stillhet och upplevelsen av positiva känslotillstånd. Deltagarna kommer att få prova på ett strukturerat upplägg som består av designade program komponerade enligt Rostyrka-modellen och dess fyra pelare. Kursen är tänkt att ge en ökad förståelse för de fyra grundläggande fundamenten, så att man som deltagare efter kursen kan använda sig av Rostyrka som verktyg i sitt arbete.


Tillfälle ges att ställa frågor och reflektera kring egen praktik samt hur man kan förmedla denna form av träning till andra individer, exempelvis patienter, klienter eller grupper.


Som en del av workshopen kommer du får boken Yogahjärnan, Manual för rostyrkaprogrammet och tillhörande videos.


De fyra pelarna – basen för Rostyrka
Rostyrka-programmet är ett evidensbaserat upplägg som omfattar fyra olika områden för praktik.
1. Fysiska rörelser
2. Andningspraktik (pranayama)
3. Närvaroträning
3. Självöverskridande känslor (såsom förundran, glädje, tacksamhet och compassion)


Det unika med upplägget involverar kombinationen av att arbeta via kroppen (bottom up) och samtidigt mentalt (top down) genom att träna hjärnan för att minska på stresspåslag. Ju mer aktivitet i kroppens lugn- och rosystem desto mer potential för helhetshälsa.


Att träna sig i närvaro är att arbeta med varje övnings kvalitet. Generellt när vi arbetar med vår närvaro skapas en form av underliggande uppmärksamhet i allt, samtidigt som kroppen får stöd med återhämtning. Forskning har visat att ju mer närvarande vi är desto mer ökar vi vår möjlighet till att känna välbefinnande. Förmågan att öka sin närvaro sker via flera tekniker både direkt och indirekt och exakt hur detta sker går vi igenom under utbildningen.

Vem är Rostyrka för?

Rostyrka konceptet passar vem som helst oavsett ålder. Beroende på vem man vänder sig till kan dock de faktiska övningarna inom varje område behöva anpassas och skräddarsys. De fysiska elementen kan göras på golvet eller på stol. Andningsövningarna utgår från en första grund till att utvecklas vidare. Mängden av psykologisk psykoedukation och antalet övningar avseende självöverskridande känslor anpassas till varje målgrupp. Längden på de praktik-upplägg som används när det gäller Rostyrka varierar beroende på mottagarens behov.

Vad är Rostyrka?

För vem? 


Kursen vänder sig till dig som jobbar med behandling och psykisk ohälsa. Dessa två dagar är en introduktion till både praktiken och förmedlandet av den. Fördjupningar inom ämnet är planerade till år 2025 för de som vill växa vidare i sin egen förståelse för rostyrka som arbetsmetod.


Förläsare

Sara Granström Powiecki

Sara har arbetat som yoga-, andnings- och meditationlärare sedan 2001. Hon erhåller den uppskattade titeln ”Experienced Registered Yoga Teacher” (ERYT) enligt Yoga Alliances standard och arbetade som senior lärare på Samahita Retreat, en av Asiens mest välrenommerade yogaskolor, i över ett decennium. Sedan 2012 har Sara spelat en central roll som innehållsansvarig för lärarutbildningen på Yogayama i Stockholm, ett program som hon var med och grundade. Hon har genom åren certifierat 100-tals yogalärare både i och utanför Sverige.


Med en Magisterexamen i Religionsvetenskap (huvudämne religionspsykologi) är Sara medförfattare till boken “Yogahjärnan” (2022) tillsammans med Christina Andersson. I sin egen forskning och personliga fördjupning ägnar sig Sara åt utforskandet av den positiva känslan ”Förundran”, och djupdyker i de metoder som stimulerar och odlar denna självöverskridande känsla. Bland annat via olika former av koncentrations-praktik. På sin fritid är Sara en entusiastisk fridykare och delar sin tid mellan Stockholm och Azorerna.

Christina Andersson

Christina Andersson är leg. psykolog utbildad vid Uppsala universitet och medicine doktor vid Karolinska Institutet. Hon är expert inom området self-transcendence mindset och självmedkänsla, stress och lycka. Christina sprider kunskap om hur psykologiskt välbefinnande kan tränas precis som fysisk hälsa. Författare till Compassioneffekten (2016) och medförfattare till Compassionfokuserad terapi (2013). Skrev Yogahjärnan – den bästa versionen av dig själv med närvaro, rostyrka och compassion tillsammans med Sara Granström Powiecki (2022). Kommande bok, Konsten att vara snäll med sig själv, utkommer 2025 Natur och Kultur AB.